Vi söker Customer Service Manager

juni 4, 2019

Crem International AB is since last year part of Welbilt Inc. Welbilt, Inc. provides the world’s top chefs, premier chain operators and growing independents with industry-leading equipment and solutions. Our innovative products and solutions are powered by our deep knowledge, operator insights, and culinary expertise. Our portfolio of award-winning product brands includes Cleveland™, Convotherm®, Crem™, Delfield®, Frymaster®, Garland®, Kolpak®, Lincoln™, Manitowoc®, Merco®, Merrychef® and Multiplex®. These product brands are supported by two service brands: FitKitchen®, our fully-integrated kitchen systems brand, and KitchenCare®, our aftermarket parts and service brand. Headquartered in New Port Richey, Florida, supported by over 5,800 employees and operating 17 manufacturing facilities throughout the Americas, Europe and Asia. For more information, visit www.welbilt.com.

Vi erbjuder ett spännande och utmanande arbete i en internationell organisation där du blir en viktig del av vår framtida expansion inom regionen.

Sammanfattning av tjänsten

  • Personal och resultatansvar för service- och eftermarknadsteamet i regionen.
  • Strategisk planering av eftermarknaden, tekniskt stöd för regionen efter segment och viktiga strategiska kunder. Stödja varumärket med NPI och kontinuerlig utveckling av plattformen.
  • Planering och uppföljning av träningsplaner för servicepartners och kunder.
  • Utveckla, implementera verktyg för servicepartners och kunder (till exempel webbshop, instruktioner, checklistor etc.)
  • Analysera statistik och annan data som bas för utveckling av servicefunktionen.
  • Fokuserar på kund och levererar exceptionell service.
  • Rapportering av fältfrågor, spårning, samarbete med andra avdelningar för att utveckla korrigerande åtgärder, medlem av Crem Technical Council
  • Tjänsten innebär en del resor, så det är viktigt att du trivs med det.
  • Du rapporterar till Sales Manager Nordic.

Din erfarenhet
Du behöver ha eftergymnasial utbildning med inriktning mot teknik eller annan erfarenhet som vi bedömer som likvärdig. Du har flerårig erfarenhet som ledare och det är en fördel om du arbetat med distansledarskap. Vi ser att du har omfattande teknisk kompetens, flerårig erfarenhet från ett liknande arbete och ett stort intresse för människor och maskiner. Vi ser även att du har erfarenhet av att arbeta mot kund och med utveckling av kundrelationer, du har ett intresse för affärer och förståelse för affärsmässiga principer. I dina tidigare arbeten har du arbetat med utveckling och uppföljning av fältservice, servicesystem och projektledning så du är van att arbeta mot uppsatta mål och med uppföljning.

Du har goda kunskaper i MS Office och har lätt för att lära dig nya system. Mycket goda kunskaper i svenska och engelska både muntligt samt skriftligt är ett krav. Även B-körkort är ett krav för tjänsten.

Dina personliga egenskaper
Du är trygg, stabil, har självinsikt och inger förtroende i din kommunikation med såväl medarbetare som kunder. Du visar på gott ledarskap genom att leda, motivera och förse andra med de kunskaper som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Att ge en god service är naturligt för dig och du säkerställer, med kund i fokus, att din verksamhet alltid levererar. Du har förmågan att driva frågor framåt och åstadkomma resultat på ett effektivt sätt utan att tumma på kvalitén. Du är resultatfokuserad och förstår vikten av ett gott affärsmannaskap samt förstår och tillämpar ekonomiska principer.

Har du frågor kring tjänsten är du välkommen att kontakta Patrik Ullbrandt på 070-6034087 eller på mail patrik.ullbrandt@welbilt.com

Senaste ansökningsdag 30/6-2019 urval sker löpande så du är välkommen med din ansökan redan idag.